1 Ocak 2019 Salı

code.org

“Her okuldaki her öğrencinin bilgisayar bilimlerini öğrenmek için fırsatı olmalıdır” fikrini savunan Code.org platformu, özellikle küçük yaşlardaki öğrencilere algoritma becerisini kazandırmayı ve programlamayı sevdirmeyi amaçlamaktadır.

Öğrenciler

Code.org sizler için hazırlandı. 2017 Mart’ı itibariyle 17 milyonun üzerinde öğrenci hesabı bulunuyor. Sıradan bir kıyasla göre çok iyi bir sayı öyle değil mi?
Açıkçası sistemle ilgili tüm detayları üye olup kendinizin inceleyerek öğrenmesini isterim. Ancak sizi üye olmaya teşvik edebilmek amacıyla da birkaç temel özelliği paylaşmak istiyorum:
  • Code.org üzerinde yapboz parçalarını kullanarak algoritma geliştireceksiniz.
  • Bu algoritma geliştirme sürecinde Angry Birds, Flappy Bird, Minecraft gibi birçok tanıdık oyunla karşılaşacaksınız. Dahası, bu oyunları istediğiniz gibi düzenleyebilecek, değiştirebileceksiniz.Code.org Animasyonu
  • Sistemin Türkçe dil desteği bulunmaktadır.
  • “Hiçbir şey bilmiyorum” diyorsanız bile Code.org’u kullanabilirsiniz. Temel becerileri kazanmanız için her türlü hazırlık yapılmış.
  • Hiçbir kurulum yapmanıza gerek yok. Web tarayıcınızı kullanarak Code.org’a erişebilirsiniz. Bir başka deyişle bu yazıyı okuyabiliyorsanız tüm teknik gerekliliklere sahipsiniz.

Öğretmenler

Hâlâ kullanmaya başlamadıysanız yazıyı okumayı bırakın ve hemen üye olun. Code.org, biz öğretmenler için de güzel bir çalışma ortaya çıkarmış.
  • Kendimize ait sınıflar oluşturup öğrencilerimizi kayıt edebiliyoruz ve ilerlemelerini izleyebiliyoruz.
  • “Hour of Code (Kod Saati)” etkinlikleri sayesinde 60 dakikaya sığdırabileceğimiz hızlı planlar oluşturabiliyoruz.
  • Sistemde yer alan motive edici posterler baskıya hazır. Ufak düzenlemelerle Türkçe çevirilerini çıktı alıp panolarınıza asabilirsiniz.

Code.org Ne Değildir?

“Kodlama” kavramına çok takılıyoruz bu aralar. Bazı kesimler “kodlama” ve “programlama” aynıdır, kod yazmanızı gerektirir diyor. Bazıları “kod” başka şey, “program” başka şey diyor ve ekliyor: “Kodlama eskiden yapılırdı. En temel işti. Donanımla konuşmanın en eski yollarından biriydi. Şimdiki programcılar kodlama yapmıyor, program yazıyor.”
Ancak Code.org platformunun çıkışından sonra kavram karmaşası daha da arttı. “Sosyal kodlama ortamı” adı artında çeşitli platformlarla sık sık karşılaşmaya başladık. “Her türlü yazılım geliştirme işi kodlamadır.” diyenleri sayısı da giderek artıyor. Bu da bizi bir diğer probleme götürüyor: “Code.org kullanarak yazılım geliştiriyor muyuz?”
İşin bu kısımlarını bir kenara bırakıp şuraya odaklanalım. Code.org kullanarak gerçek anlamda kod yazmıyoruz, yazdırmıyoruz. Code.org sayesinde çalıştırılmaya hazır yazılımlar elde etmiyoruz. Tek yaptığımız sistemdeki problemleri çözmek ve sistem üzerinde çalışan ufak çalışmalar yapmak. Peki bu anlamsız bir çaba mı? Asla!
Code.org platformunu kullanarak temel algoritmik beceriler kazandırılabilir. Karar yapıları, döngüler, event handling gibi birçok konu; mantıklı örnekler kullanılarak öğrencilere sunulabilir. Üstelik eğlenceli de!

Sonuç Olarak

Veliler, öğretmenler, öğrenciler… Eğer yazılım geliştirmek istiyorsanız veya birilerini bir şekilde bu dünya ile tanıştırmak istiyorsanız Code.org güzel bir başlangıç noktası olabilir. Denemenizi ve incelemenizi tavsiye ederim. İlk birkaç dersten sonra “Amaaan hep aynı şeyler.” diyebilirsiniz. Demeyin 🙂

CodeCombat Nedir

“CODECOMBAT” Oyun oynayarak kodlamayı öğren!
     Codecombat;  Python, JavaScript ve Lua dillerinin öğretimi için hazırlanmış web tabanlı bir strateji oyunudur. Türkçe dil desteği de bulunan oyun öğrencilere “Oyun oynayarak kodlamayı öğren” sloganıyla kodlamada gösterilecek başarılı bir platformdur.
Oyun ile kodlama öğreten bu program, 9 yaş ve üstü için geliştirilmiş. Belli bir seviyeye kadar ücretsiz olup abonelik istemektedir. Abonelik ile çeşitli özellikler (video eğitimleri, yeni kahramanlar gibi) de gelmektedir.
Codecombat çoklu oyuncu kipini kullanabilir veya öğretmen olarak bir sınıf (ücretli) oluşturabilirsiniz. Öğrenciler ise bu sınıfa sizin kodunuz ile üye olabilirler.
Codecombat oyununda kodları yazarken kod tamamlayıcısıyla birlikte yardımcı olur. Yardım butonuyla gereken ipuçlarını hem yazılı hem de video şeklinde kullanıcılara sunar. Ok yönleriyle de kullanıcıyı yönlendirir.
Oyunda her kod satırını uygularken o kod satırını yaptığını belli etmesi ve tek tek satır incelendiğinin gösterilmesi kullanıcılar için bir yönlendirici olmaktadır. Codecombat’ın bu özelliği ile algoritmayı eğlenerek öğrenebilirsiniz.
Codecombat Oyununun Amacı Nedir?

    Kahramanı kodlar ile hamleler yaptırarak ileri seviyelere yükselmesini sağlarız. Kahraman pırlantaları toplar, askerlerle savaşır ve kahramana kazandığımız pırlantalarla çeşitli aksesuarlar da alırız. Her seviyede hedefler başlığı altında o seviyede yapılması gerekenler listelenir. Hedeflere ulaşıldığında ise bir sonraki seviye başlar. Bu oyuna ulaşmak için, internet üzerinden sadece hesap oluşturmanız yeterli ve artık kodlama dünyasına giriş yapabilirsiniz… 
Oynayarak öğrenmeye başlayalım:
Giriş yapıldığında Codecombat’ın çeşitli bölümleri ve her bölümde kazanılacak kod bilgilerini yazan  ekran gelir. İlk bölüm olan Kithgard Zindanı’nı tamamlama  sonucunda diğer bölümlere de ulaşabiliriz.
Seviyelerimizin bulunduğu işte o Kithgard Zindanı.
Başlamak için tıklandığında ise desteklediği programlama dillerinin içerisinden seçim yapmamızı istiyor. (Python seçerek devam edildi.) Aynı zamanda bu pencereden kahraman seçimi de yapabiliyoruz.
İlk seviye başlıyor.
Oyunda ekran iki bölmeden oluşuyor. Bir tarafta kahramanı yönlendiren kod kısmı, diğer yanda ise kodların uygulamasını göreceğimiz ekran.
İlk seviyede yardım da bulunuyor.
Bu seviyede bulunan 4 kod parçasının uygulamasını gösterdi ve ilk seviye başarı ile tamamlanıyor.
İkinci seviyede ise kod parçalarının uygulanmasını kullanıcı yapıyor.
Üçüncü seviyede de verilen hedefleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Ama askerimiz öldürülmemeli  bunun için ise Yardım butonunu kullanarak bize verilen ipucuyu kullanabiliriz.
Codecombat, her seviye de her bölümde yeni bilgiler sunar.  İlk bölüm olan Kithgard Zindanı’ndaki diğer seviyelerinde loop(döngü), enemy(değişken),  konum gibi özelliklerin olacağı seviyeler gelir.  Bu seviyeleri geçtikten sonra Backwoods Ormanı bölümü açılır ve diğer bölümler de bizleri bekler.
  Çocuklar tarafından çok sevilerek oynanılan Codecombat oyununu, CoderDojo Türkiye’nin bir dojosunda uygulama deneyiminde bulundum. Buradaki çocuklar Codecombat’ın çok eğlenceli olduğunu ve oyun içerisinde  kodlamanın olmasıyla ilgilerini çektiğini söylediler. Codecombat’ı sevdiler ve oyunun kod dünyasına katıldılar. Siz de kodlamayla ilgilenmek isterseniz, tercih edebileceğiniz bir oyundur.

scratch nedir


Scratch nedir, niçin kullanılır ?

Scratch bir kodlama programıdır. Scratch’le istediğiniz her şeyi yapabiliyorsunuz. Biz okulda bilgisayar kulübü olarak yapıyoruz. Scratch programına, bilgisayarınıza indirerek ve siteden ulaşabilirsiniz. 
Bilgisayar öğretmenimiz sayesinde bir etkinliğe gittik ve orada hayatta kodlama ile yapılmış şeyleri gösteren bir video izlettiler. Orada çeşitli aktiviteler var. Biz etkinlik alanına  gittiğimizde biraz bekledikten sonra bize müzik açtılar. Tabletlerden scratch’de minecraft’ı kodladık. orada inşa et gibi hareketleri yaparak seviye atlayabiliyorduk. 
Gelelim Scratch’e. Scratch’de ilk karakter olarak kedi var. Eğer isterseniz siz kendiniz farklı şeyler ekleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde sahneyi de ayarlayabilirsiniz. Scratch’in       “hayalinizi kodlayın” diye bir sloganı var. Eğer bilgisayarda çok fazla vakit geçiriyorsanız özellikle oyun oynamak yerine ‘scratch’de kendi oyununuzu yaparak eğlenebilirsiniz. Biz okulda kulüp olarak öğretmenimiz sayesinde bu program ile tanıştık. Bu program kendi emeğinizin geçtiği bir program ve ilerde oyun tasarlamak isterseniz ona bile yardımcı olacaktır. Kulüp olarak biz labirent yaptık biraz olmadı gibi oldu ama sonradan oldu.
Scratch ile yapabileceklerimiz
1. Kendi yarattığınız oyunu oynayabilirsiniz.
2. Maceracı hareketler yapabilirsiniz (sahne ve karakter ekleyerek.)
3. Karakter yapıp hareket ettirebilirsiniz ya da  scratch’in kendi resimlerinden ekleyebilirsiniz.
4. Kendinizi eğlendirebilirsiniz
5. Programdaki ana ses dışında başka ses de ekleyebilirsiniz. 

Hacker Can Nedir


Kodlama eğitiminde aslında tek bir araç kullanılmaz. Özellikle son yıllarda bu araçların sayısı bir hayli çoğaldı. Peki hacker can nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Bir hayli ilginizi çekecek olan yazımıza başlıyoruz.

Hacker can yukarıda da bahsettiğimiz gibi kodlama eğitim platformlarından birisidir. Ancak scratch, code.org, app inventor’ dan bir farkı var. Bu araç tamamen yerli imkanlarla üretilmiştir. Ana dilde ve kendi insanlarımızın yaptığı bir kodlama aracı ile kodlama öğrenmek elbette çok önemli. Bu platform bunu sağlıyor. Diğer programlardaki gibi farklı yaş gruplarına göre kategorilere ayrılmış, programlanmış blok kodlar sayesinde, oyun oynar gibi programlama öğrenmek bu Hacker Can ile mümkün. Üstelik Hacker can ingilizce olarak da yurt dışındaki çocuklara da hitap ediyor.
Kurgusu tamamen oyun tabanlı olan bu platform, 6-9 yaşa daha çok çizim, macera, stüdyo ekranları ile sunuluyor. 9 yaş üstü öğrencileri ise hayli zevkli bölümlerin beklediğini de söyleyelim. Öğretmenler için özel alanlar, öğretim programları, sunular gibi materyalleri sunan yerli kodlama aracımızı sizlere sitemizde anlatmaya çalışacağız.

Hacker can Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hacker can’ da yine tarayıcı ile web sayfasına bağlanılarak kullanılan web tabanlı bir kodlama platformu. Üstelik bunun için uzun uzadıya kayıt bile olmanıza gerek. Ancak aynı scratch’ taki gibi daha sonra ilerlediğiniz bölümleri tekrar kaldığınız yerden devam edebilmek için kayıt olmanızı öneriyorum. Hacker can ‘ a aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Ya da anasayfasına girip aşağıdaki ekrandaki gibi Kodlamaya Başla butonuna tıklayabilirsiniz.





hacker can nedir
Resim 1 – Hacker Can Anasayfa

Bu linkte sizi hacker can ın ilk uygulaması karşılayacak. Bu uygulamada otomatik olarak çalışma alanını tanıtan ipucu bilgileri de gelecek. Oradaki yönlendirmeleri eksiksiz bir şekilde okumanızı tavsiye ediyorum.





Resim 2 – Hacker can Bölüm 1